Introduction » Olovke i ugljen

Olovke i ugljen

Sort by 
Manufacturer  

novo
novo
Uobičajena cena 1,790 RSD

Cena 1,390 RSD

novo


novo


novo
Uobičajena cena 899 RSD

Cena 729 RSD

novo
Uobičajena cena 4,429 RSD

Cena 3,590 RSD

novo
novo


Uobičajena cena 9,900 RSD

Cena 7,990 RSD

novo


 

Cena 109 RSD

novo


novo


Uobičajena cena 99 RSD

Cena 29 RSD

novo


Uobičajena cena 1,190 RSD

Cena 979 RSD

novo


novo


Uobičajena cena 879 RSD

Cena 699 RSD

novo


novo


Uobičajena cena 569 RSD

Cena 439 RSD

novo
Uobičajena cena 2,349 RSD

Cena 1,790 RSD

novo


 

Cena 299 RSD

novo
 

Cena 85 RSD

novo


 

Cena 25 RSD

novo
novo


Uobičajena cena 2,990 RSD

Cena 2,390 RSD

novo


 

Cena 229 RSD

novo


Kako nacrtati, čime nešto crtati i šta crtati?

Večita pitanja i među početnicima i među profesionalcima!

 

Probajte i eksperimentišite - to je put do uspešnog crteža. Dobro je što je materijal za crtanje veoma pristupačan i povoljan. Primetićete da se teglice sa komadićima ugljena, kreda, sepija i olovke nalaze na polici u svakom ateljeu jer je to uvek potrebno, a sjajno je kada ih ima puno. Umetnici znaju da se kombinovanjem različitih crtaćih sredstava dobija bogatstvo na crtežu jer svaka olovka ostavlja trag drugačijeg intenziteta, a svaki uljen ostavlja liniju različite jačine i debljine.

 

Grafitne olovke za crtanje su prve i osnovne,naravno. Izrađuju se u različitim tvrdoćama koje zavise od odnosa količine grafita i gline u srcu olovke. Oznaku B nose meke olovke - što je broj veći to je grafit mekši (B - 8B). Oznaku H imaju tvrde olovke, a najtvrđe su i najsvetliji trag ostavljaju one sa oznakom 10H. Ugljen je jedan od najstarijih materijala korišćenih za crtanje. Prirodni drveni ugljen dobija se karbonizacijom prutića leske, vrbe ili lipe i ima karakterističan praškast trag i liniju mekih ivica, lako se lomi i lako se briše. Dok je veštački ugljen značajno tvrđi, ostavlja oštriju i jasniju liniju i teže ćete ga obrisati. Ugljenu će odgovarati hrapaviji papiri i važno je da ne zaboravite fiksativ kako se vaš rad ne bi razmazao.

 

U školi vam je gumica bila potrebna da biste obrisali greške. Kod crtanja gumica, osim što briše greške, služi i za izvlačenje belina poput sjaja na vrhu nosa kada radite portret. Pored klasične bele gumice odličan alat je i mekana (gnet) gumica, posebno kada crtate mekim prirodnim ugljenom koji ova gumica praktično “upija”. Olovke za razmazivanje crteža, krpice, sepije, slikarske krede i korišćenje različitih vrsta papira će doprineti originalnosti i kvalitetu vašeg crteža - nemojte se bojati da ih upotrebite! A ako ste početnik ili tražite poklon za crtača, najbolje je da se oslonite na set za crtanje jer su proizvođači slikarskog pribora mislili i na vas.

 

Napisali smo puno tekstova na ovu temu, čitajte ih na našem BLOG-u.

 

M2Q4ZD