Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Introduction » Pastele

Pastele

Sort by 
Manufacturer  

Uobičajena cena 2,890 RSD

Cena 1,880 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 1,749 RSD

Cena 1,549 RSD

Black FRIDAY


Black FRIDAY


Uobičajena cena 2,690 RSD

Cena 2,390 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 10,560 RSD

Cena 5,830 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 12,810 RSD

Cena 7,080 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 699 RSD

Cena 629 RSD

Black FRIDAY
Uobičajena cena 1,179 RSD

Cena 1,049 RSD

Uobičajena cena 3,040 RSD

Cena 2,349 RSD

Uobičajena cena 1,379 RSD

Cena 919 RSD

Black FRIDAY
Black FRIDAY


Uobičajena cena 4,090 RSD

Cena 2,290 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 2,490 RSD

Cena 2,149 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 1,579 RSD

Cena 1,049 RSD

Black FRIDAY
Koja je razlika i koje vrste pastela postoje?

Izaberite: suvi, uljani, voštani ili pastel u olovci!

 

Pasteli su crtaće sredstvo napravljeno od pigmenta, punioca i odgovarajućeg veziva koje te suve materije povezuje. Kupujemo ih u obliku štapića, kao set ili na komad. Zavisno od toga koje je vezivo upotrebljeno, oni mogu biti suvi, uljani ili voštani, a kada želite da se bavite detaljima na svom delu biće Vam potrebni precizni pasteli u olovci.

S obzirom da sadrže veliku količinu pigmenata, ovi štapići ostavljaju intenzivan trag. Podloga može biti papir ili slikarsko platno, mogu se koristiti za skice (jer se njima brzo popunjavaju površine) ili za konačna dela. Takođe, mogu se kombinovati sa drugim tipovima boja, ili upotrebiti samostalno, kako ih najčešće koriste slikari koji rade realistične portrete. Po kvalitetu pigmenta i veziva dele se u dve kategorije (student ili artist), od čega zavisi i njihova cena.

Suvi pasteli

Kada na papiru povučete liniju ovom vrstom pastela, trag će biti suv i praškast. Možete njima raditi na klasičnom ili hrapavom papiru, a izbegavajte one izuzetno glatke i masne. Razlikuju se po tvrdoći. Mekani (soft) pasteli su savršeni ukoliko želite na svom crtežu fine prelaze, jer ih prstima ili krpicom možete razmazivati po papiru. Kada koristite suve pastele ne zaboravite fiksativ, kako se vremenom Vaš crtež ne bi razmazao.

Uljani pasteli

Trag koji oni ostavljaju na podlozi je takođe intenzivan, ali zavisno od teksture podloge on može biti pun ili isprekidan. Uljani pastel ne možete razmazivati, a neće biti neophodno ni da na kraju rad fiksirate. Ono što je kod ovog tipa pastela zanimljivo jeste što ga možete koristiti preko akrilnih i uljanih boja.

Voštane bojice/pastel

Svima su nam poznate iz školskih dana, definitivno. Ali postoje i profesionalni slikari kojima je ova vrsta pastela omiljena za rad. Osim klasične upotrebe, voštane bojice su danas popularne i za upotrebu u tehnici enkaustika gde se one tope peglom i tako nanose na papir.

 

Za više informacija predlažemo da posetite naš blog.

ZTYzZWR