Na našoj stranici koristimo digitalne kolačiće (cookies). Korišćenjem naše stranice, slažeš se da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača.

Introduction » Tempere

Tempere boje za slikanje

Tempere su boje za slikanje napravljene od uljanih emulzija i emulgatora. Imaju osobine slične kao vodene boje a to je da se lako nanose na podlogu. Mešaju se kao i uljane boje i jednostavno se suše isparivanjem vode. Tempere boje imaju , na primer punije senke od akvarela, ne ostavljaju tragove četkica i uobičajeno zbog svojih osobina su veoma omiljeni slikarski pribor za početnike, ali i iskusne slikare.

Sort by 
Manufacturer  Uobičajena cena 1,049 RSD

Cena 460 RSD

Black FRIDAY
Uobičajena cena 589 RSD

Cena 360 RSD

Black FRIDAY
 

Cena 349 RSD

Uobičajena cena 4,390 RSD

Cena 3,790 RSDUobičajena cena 2,990 RSD

Cena 2,590 RSDUobičajena cena 2,190 RSD

Cena 1,790 RSD

Uobičajena cena 1,529 RSD

Cena 930 RSD

Black FRIDAY


Uobičajena cena 1,179 RSD

Cena 990 RSDUobičajena cena 880 RSD

Cena 699 RSD


Tempere - najjednostavnije boje za slikanje

 

Kako se slika temperama?

 

Tempere su guste, pokrivne boje koje nastaju mešanjem suvog pigmenta i određene vrste veziva. Danas ih kupujemo već pripremljene u tubama i u setu, a nekada su ih umetnici sami pripremali u svojim ateljeima mešanjem pigmenta i žumanca (jajčana tempera) ili gumiarabike, te otuda i naziv tempera - temperare na latinskom znači mešati.

Slikanje temperama je veoma lako, te su zato to prve tečne boje sa kojima se deca na časovima likovne kulture susreću. Podloga (koja može biti deblji papir, karton, slikarsko platno ili daska za slikanje), četkice i voda - to je sve što vam je potrebno pored samih boja. Stavite ih na paletu, izmešate željenu nijansu, dodate vodu ukoliko želite tečniju boju i slikate. Ukoliko se bojite haosa tokom rada ili planirate boje da date svom detetu - tu je mušema za likovno. Četkice i sav ostali pribor opraćete jednostavno pod mlazom vode.

Koje četkice se koriste za slikanje temperama?

Kada birate četkice za ovu tehniku tražite sintetičke, elastične i nešto čvršće od četkica za akvarel, tako da se četkica vraća u prvobitan oblik nakon poteza ali i da ima dovoljno fine i tanane vlasi koje će ostavljati za sobom glatku i ujednačenu boju. Bez obzira na to što tempere nisu vodootporne i mogu se oprati i kada se boja osuši, budite pažljivi prema svom priboru i perite ga odmah nakon slikanja.

Podloga za tempere

Istina je da je ovaj tip boja najpoznatiji kao školski pribor za slikanje na debljem papiru iz školskog bloka, ali se njima mogu stvarati i prava umetnička dela izuzetne trajnosti. Na primer, drvo kao podloga za tempere je često zastupljeno u ikonopisanju jer se tradicionalno ikone slikaju jajčanom temperom na dasci. A možete ih koristiti i za slikanje na platnu. S obzirom da ove boje nisu vodootporne, važno je da se rad zaštiti lakom.

 

Više o bojama i slikarskim tehnikama čitajte na našem BLOG-u.

 

ZDVkM